Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης


Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης
Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων    
Οντέτ Βαρών-Βασάρ
Η μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων πυροδοτεί όλο και εντονότερη συζήτηση, ποικίλες προσεγγίσεις και διαμάχες. Τα 19 κείμενα του συγκεντρωτικού αυτού τόμου, γραμμένα κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, αποτυπώνουν την πορεία της έρευνας και του κριτικού στοχασμού της συγγραφέως, η οποία προσεγγίζει το ζήτημα της γενοκτονίας των Εβραίων από διάφορες σκοπιές. Το νήμα όμως που συνδέει τα κείμενα μεταξύ τους, το ερώτημα που βασανιστικά επανέρχεται, αφορά την καθυστέρηση της ανάδυσης αυτής της μνήμης και τα αίτια της λήθης και της σιωπής.Επτά κείμενα πραγματεύονται την εκτόπιση και εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων, προτείνοντας ένα ερμηνευτικό σχεδίασμα τόσο της εκτόπισης όσο και της σιωπής που επακολούθησε. Ιδιαίτερο βάρος έχει σ αυτά η Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε και από όπου εκτοπίστηκε η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Στα άλλα κείμενα εξετάζονται ζητήματα όπως οι αναπαραστάσεις του γεγονότος στις μαρτυρίες και στη στρατοπεδική λογοτεχνία, η άρνηση του Ολοκαυτώματος, η ιστοριογραφία της γενοκτονίας και η θεσμική μνήμη (μνημονικοί τόποι, ημέρες μνήμης, μνημεία, μουσεία).   

Η Οντέτ Βαρών-Βασάρ  είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάσκει ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε ερευνητικά με τη δεκαετία του ’40, αρχικά με τον Τύπο των νέων στην Κατοχή (Ελληνικός Νεανικός Τύπος 1941-1945. Καταγραφή, εκδ. ΙΑΕΝ, 1987) και αργότερα με τη στράτευσή τους στην Αντίσταση. Οι πιο πρόσφατες έρευνές της επικεντρώνονται στη γενοκτονία των Εβραίων στην Ευρώπη, στην πολιτισμική ταυτότητα της εβραϊκής διασποράς και στη στρατοπεδική λογοτεχνία.(Σχετικό σεμινάριο στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος).
Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού Μνήμων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού. Έχει μεταφράσει έργα των Ντυμπύ, Μπρωντέλ, Φλωμπέρ, Σεμπρούν, Αλμπέρ Κοέν, με το έργο του οποίου ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Υπήρξε εκδότρια και διευθύντρια του περιοδικού Μετάφραση και είναι μέλος στη συντακτική επιτροπή του  περιοδικού Σύγχρονα Θέματα. Το 2005 τιμήθηκε με τη διάκριση του Ιππότη του Τάγματος  των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο της, Η ενηλικίωση μιας γενιάς. Νέοι και νέες στην Κατοχή και στην Αντίσταση (2009).

Σειρά: Ιστορία & Πολιτική   
Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
σελ. 230, 16.2x24 τιμή: 15 Ευρώ
ISBN: 978-960-05-1548-0