Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Die Namen der Nummern (Τα ονόματα των αριθμών)

 Η αποκάλυψη ενός -ακόμη- ναζιστικού εγκλήματος

 Τον Αύγουστο του έτους 1943, επιλέχθηκαν στο Auschwitz 86 Εβραίοι, Γυναίκες και άνδρες, (μεταξύ αυτών 27 Γυναίκες και 19 άνδρες, μέλη της Εβραίκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης) και θανατώθηκαν με δηλητηριώδη αέρια στο Στρατόπεδο Natzweiler-Struthof (Elsass). Την διαταγή την απέστειλε η Υπηρεσία των SS: SS-Επιστημονική Οργάνωσης «Ahnenerbe”. Αιτιολογία της Εκτέλεσης: Οι σκελετοί των θυμάτων θα χρησιμοποιούνταν για διαρκή έκθεσή των στο Ανατομικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Ράϊχ στο Στρασβούργο.
Όμως, οι υπεύθυνοι του εγκλήματος, ο Καθηγητής Ανατομίας August Hirt, και οι λοιποί συμμετέχοντες συνάδελφοί των, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το εγχείρημά των. Τα νεκρικά κατάλοιπα των δολοφονηθέντων , μεταφέρθηκαν μετά την ανακάλυψή των μετά τον πόλεμο, και ενταφιάστηκαν ανώνυμα σε ένα μαζικό τάφο.
Τον Αύγουστο του έτους 2004, παρουσιάσθηκε από τον εκδοτικό οίκο Hoffmann και Campe, ένα βιβλίο του Hans-Joachim Lang. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφετε πλήρως το ως άνω έγκλημα . Ιδιαίτερα, αναφέρεται σε αυτό, πως κατορθώθηκε η ταυτοποίηση, ύστερα από 60 χρόνια, των μέχρι τότε αγνώστων Θυμάτων. Οι αναφερόμενες στο βιβλίο περιληπτικές Βιογραφικές σημειώσεις γράφονται στο παρόν, με την ελπίδα ότι, με την βοήθεια τυχόντων συγγενών, φίλων και γνωστών των θυμάτων, θα μπορούσαν να συμπληρωθούν τα πολλά κενά που υπάρχουν.

Translated by Heinz Salvator Kounio, Jewish Community of Thessaloniki, President of the General Assembly. Thessaloniki 2004

Διάβασε σχετικά με το ίδιο θέμα το άρθρο "Ιστορική λεπτομέρεια και τελευταία μάχη" σε αυτόν τον ιστότοπο! 


Πρόλογος του Προέδρου της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Χάϊντς Κούνιο
στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Dr. Lang Die Namen der Nummern
στο Ινστιτούτο Goethe στη Θεσσαλονίκη (25 Απριλίου2007)
 


Αξιότιμε Δρα Lang

Αξιότιμε Διευθυντά του Ινστιτούτου Goethe,
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί μου φίλοι,

Ευχαριστώ πολύ το Ινστιτούτο Goethe, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον Δρα Joachim Lang για την τιμή, που μου κάνουν, να προλογίσω την σημερινή παρουσίαση!

Κατ’ αρχή με λίγα λόγια θα σας παρουσιάσω τον εξαίρετο ομιλητή μας.

Ο Dr. Hans-Johahim Lang , γεννήθηκε το 1951 στην πόλη Speyer της Γερμανικής Ομόσπονδου Δημοκρατίας. Σπούδασε  Πολιτικές Επιστήμες και Γερμανική  Κουλτούρα. Το 1977 πήρε το Πτυχίο Magister Artium και το  Διδακτορικό Πτυχίο. Το 1980, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης της ημερήσιας εφημερίδας «Schwaebishes Tagblatt”. Αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο στην  Ιστορική έρευνα,  και ασχολείται κυρίως με θέματα που σχέση έχουν με την Ιστορία της Ομόσπονδου Γερμανικής Δημοκρατίας και με την  Ιστορική έρευνα των Εβραίων στην Γερμανία. Στο Πανεπιστήμιο της πόλις Tuebbingen,  διδάσκει το θέμα «Εβραϊκές Μελέτες».  Έχει γράψει πολλές εργασίες σχετικά με την ιστορία της SHOAH, δηλαδή την ιστορία της δίωξης και δολοφονίας των Εβραίων στη Ναζιστική εποχή.
Είναι ένας μεθοδικός δημοσιογράφος-ερευνητής. Η έρευνα που κάνει διαρκεί περισσότερο από μία δεκαετία. Φέρνει στο φως μία άγνωστη ιστορία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την οποία τεκμηριώνει άριστα. Μας αποκαλύπτει ένα απεχθές, ίσως,  το απεχθέστερο έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ στo όνομα της Ιατρικής, το οποίο εκτέλεσαν στο όνομα της Επιστημονικής Εκπαίδευσης ιατροί επιστήμονες που πρόδωσαν τον ιερό όρκο που έδωσαν όταν απεφοίτησαν από τις Ακαδημαϊκές των Σπουδές.

Αρχίζει μία δύσκολη και πολυετή έρευνα. Με ικανότητα καλά εκπαιδευμένου ντέντεκτιβ ακολουθεί αχνά ίχνη  και ξετυλίγει  το μίτο της Αριάδνης. Αποκαλύπτει μία από τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το τρομακτικό έγκλημα ολοκληρώθηκε στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου. Οι παρανοϊκοί άνθρωποι που θεωρούσαν και πίστευαν ότι ήσαν οι Εκλεκτοί Εκτελεστές, και εντεταλμένοι να σκοτώνουν και να δολοφονούν αθώους ανθρώπους χωρίς να δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη,  για μια φορά ακόμα κερδίζουν το παιχνίδι.
Οι προσπάθειές του ανταμείβονται, το έγκλημα αποκαλύπτεται σε όλες τις λεπτομέρειές. Και όχι μόνο αυτό: παρά τη μυστικότητα που το περιβάλλει επιτυγχάνει την ταυτοποίηση των ονομάτων των άτυχων θυμάτων.  Όπως μας αναφέρει, η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση που απέκτησε ήταν όταν άρχισε να γράφει το βιβλίο του “Die Namen der Nummern” (Τα Ονόματα των Αριθμών). Ο χρόνος που αφιέρωσε  στην συγγραφή του βιβλίου ήταν ψυχικά πάρα πολύ φορτισμένος, διότι με την έρευνά που έκανε, αντιμετώπισε, έντονα και τραγικά συναισθήματα. Το έτος 2004 βραβεύθηκε για την  συγγραφή του βιβλίου τούτου από το Ίδρυμα  «Fondation Auschwitz» των Βρυξελλών.

Ας  πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Δεκαετία του 1930 :

Ο  μεγάλος εγκληματίας αυτής της τραγικής αλλά αληθινής ιστορίας,  είναι ο Ακαδημαϊκός Ιατρός Dr. (sic)  Hirt, γερμανόφωνος κάτοικος της  Ελβετίας που απορρίπτει  την χώρα που τον φιλοξενεί,  διότι μετά την άνοδο του Χίτλερ και του Ναζιστικού Κόμματος, και λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  την εγκαταλείπει, επιστρέφει στη Γερμανία του Χίτλερ, κατατάσσεται στα Σώματα των SS, και ονομάζεται Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας και Ακαδημαϊκός δάσκαλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Έχει ισχυρούς φίλους στα Σώματα των SS. Αποτελεί το πρότυπο μιας παράνοιας ενός μανιακού και εθελοτυφλούντος ιατρού επιστήμονα, που ερευνά, ενεργεί και κινείται στα πλαίσια ενός καθεστώτος που προστατεύει την εγκληματική Ναζιστική Δικτατορία του παραλόγου, που είχαν εγκαταστήσει  οι Εθνικοσοσιαλιστές Ναζιστές της χώρας του.


Dr. Hirt

Το 1942:
Ο Χίμλερ, Αρχηγός όλων των Δυνάμεων Ασφαλείας της Γερμανίας, περιλαμβανομένων και των περιβόητων Σωμάτων SS του Ναζιστικού καθεστώτος, αφού παίρνει και την προφορική έγκριση του Χίτλερ -που ως γνωστό δεν υπέγραφε  ποτέ του ο ίδιος τις διαταγές γενοκτονίας- εγκρίνει την αίτηση που υπέβαλλε ο Hirt. Με την αίτησή αυτή, ζητά από τον Αρχηγό των SS, να εγκρίνει  και να  εφοδιάσει το Εργαστήριο της Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, που προΐσταται,  με έναν αριθμό ατόφιων και σε καλή κατάσταση νεκρών σωμάτων. Θέλει να χρησιμοποιήσει τους σκελετούς αυτών, αλλά και ολόκληρο το κεφάλι για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου στο μάθημα της Ανατομίας. Ειδικότερα, τα κεφάλια θα τα μουμιοποιήσει για να εμπλουτίσουν τις προθήκες των αιθουσών Διδασκαλίας. Στην αίτησή του θέτει μία  προϋπόθεση, ότι τα σώματα και τα κεφάλια δεν πρέπει να φέρουν κανένα τραύμα από σφαίρα πυροβόλου όπλου, διότι μέχρι τότε ότι του έστελναν ήσαν σώματα των οποίων το κεφάλι ήταν βαριά τραυματισμένα, από σφαίρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους εκπαιδευτικούς και εκθεσιακούς σκοπούς που ήθελε.  

1943 Ιούνιος :

Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς φτάνουν δύο μελετητές  ανθρώπινων φυλετικών χαρακτηριστικών, ο Bruno Berger, 32 ετών, από το Μόναχο και ο Max Fleishhaker, 31 ετών. Έχουν ειδική άδεια να κάνουν βιολογικές μετρήσεις  πάνω σε ομάδες κρατουμένων του στρατοπέδου. Τις πληροφορίες θα τις παραδώσουν στον Hirt, Διευθυντή Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος ενός προγράμματος μελέτης ιδιαζόντων φυλετικών χαρακτηριστικών διαφόρων λαών και φυλών.
Κάνουν βιομετρικές μετρήσεις πάνω σε 150 κρατούμενους στο Άουσβιτς. Επιλέγουν 86 κρατούμενους, όλοι τους  Εβραίοι, εκ των οποίων υπάρχουν μεταξύ των 46 (19 γυναίκες και 27 άνδρες) που είναι Έλληνες  Εβραίοι, μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,  οι οποίοι όχι μόνον ήδη είχαν υποστεί τα φοβερά μαρτύρια του στρατοπέδου του Άουσβιτς αλλά τώρα κάθε ελπίδα διασώσεως αυτών είχε σβήσει, διότι τώρα θα τους έκαναν Σκελετούς μετά από τις εξευτελιστικές βιομετρικές μετρήσεις που τους έκαναν οι βοηθοί του Hirt 
Την εποχή αυτή ήμουν και εγώ κρατούμενος όμηρος στο Άουσβιτς και θυμάμαι πολύ καλά την διάδοση που σαν αστραπή επεκτάθηκε σε όλο το στρατόπεδο. «Κρυφτείτε εάν μπορείτε, μην παρουσιάζεστε για τις μετρήσεις». Όπως φάνηκε κάτι αόριστο είχε διαρρεύσει.

30-6-1943

Οι δύο  αναφερθέντες μελετητές διακόπτουν την συνέχιση των ερευνών των, λόγω επιδημίας τύφου που ενέσκηψε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Οι επιλεγέντες  κλείνονται σε κλειστό χώρο καραντίνας, και αποστέλλονται λίγο αργότερα στο στρατόπεδο Natzweiler στην Αλσατία όπου και εκτελούνται εν ψυχρώ.

11, 12, 13, 17 και 19 Αυγούστου 1943 

Στα όρια της δικαιοδοσίας του στρατοπέδου Natzweiler υπάρχει το Stutthof  όπου είναι εγκατεστημένος ένας μικρός θάλαμος αερίων. Εκεί δολοφονούνται  με δηλητηριώδη αέρια. Η αίθουσα είναι μικρή  και δεν χωρά πολλά άτομα για αυτό και η δολοφονία των επιμερίζεται σε 5 μέρες. Την εκτέλεση και δολοφονία αυτών επιμελείται σε όλες τις λεπτομέρειες της ο ίδιος ο διοικητής του στρατοπέδου, ο Krammer, ο οποίος παρακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος ολόκληρη την διαδικασία και την αγωνία των θυμάτων, από το μικρό στρογγυλό παραθυράκι στην μέση της πόρτας. Λίγο αργότερα ο Krammer προάγεται και στέλνεται στο Άουσβιτς ως Διοικητής του εκεί μεγάλου στρατοπέδου.
Στη συνέχεια τα νεκρά σώματα μεταφέρονται με φορτηγά αυτοκίνητα τμηματικά στο Ανατομείο της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής του Στρασβούργου, και παραδίδονται στο Εργαστήριο της Ανατομίας. Το εντεταλμένο προσωπικό τα μεταφέρει στο υπόγειο το κτιρίου, και τα κατάλληλα κεφάλια τα κόβουν για να τα συντηρήσουν, και τα τοποθετούν στις βιτρίνες του μικρού μουσείου  της Ανατομικής Σχολής. Στην συνέχεια τα ακέφαλα σώματα  τα τεμαχίζουν σε μεγάλα και μικρά κομμάτια  και τα τοποθετούν σε τεράστιες φιάλες που περιέχουν ειδικό συντηρητικό υγρό για να τα διατηρήσουν μέχρι να τα αποφλοιώσουν όταν θα παραλάβουν το ειδικό μηχάνημα απφλοίωσης που έχουν παραγγείλει σε ένα ειδικό εργοστάσιο της Γερμανίας, το οποίο δεν ήταν ετοιμοπαράδοτο.  Εκεί παραμένουν μέχρι και την απελευθέρωση της Αλσατίας και του Στρασβούργου και ανακαλύπτονται από τις συμμαχικές δυνάμεις. Λόγω της κακής τροπής της πορείας του πολέμου δεν  φθάνει ποτέ στο Πανεπιστήμιο το ειδικό μηχάνημα αποφλοίωσης. Οι φιάλες  με το τραγικά ανθρώπινα υπόλοιπα παραμένουν οι βωβοί μάρτυρες ενός εγκλήματος που   αποκαλύπτεται από τους συμμάχους όταν καταλαμβάνεται το Στρασβούργο.

1945 :

Λίγο πριν την άφιξη των συμμάχων, ο παρανοϊκός Dr Hirt προλαβαίνει να εγκαταλείψει το Στρασβούργο. Κυνηγημένος από τις τύψεις και τις ενοχές του και φοβούμενος ότι θα καταδιωχθεί και θα πληρώσει για το φοβερό έγκλημα που προσωπικά έκανε, κρύβεται στην Θουριγγία. Λίγο αργότερα αυτοκτονεί βάζοντας έτσι άδοξο τέλος στην ζωή του.
Μετά την απελευθέρωση τα μέλη των άτυχων θυμάτων που βρέθηκαν να κολυμπούν μέσα στο συντηρητικό υγρό των μεγάλων δοχείων ,  συγκεντρώνονται και θάβονται ομαδικά στο Νεκροταφείο του Στρασβούργου χωρίς να γίνει καμία μνεία τι περιέχει ο ομαδικός τάφος οποίος έχει το σχήμα μικρού λόφου. Καμία μνεία, καμία πινακίδα του γεγονότος , ούτε ένα δάκρυ, ούτε ένα τίποτε…
Το απόρρητο κατεστημένο κρατά ζηλότυπα τα μυστικά του διότι καμία κυβέρνηση και των δύο χωρών δεν φέρνει στην δημοσιότητα  ευχαρίστως την ιστορία ενός τόσο απαίσιου εγκλήματος που έγινε στον γεωγραφικό της χώρο. Τα  αρχεία του εγκλήματος χαρακτηρίζονται απόρρητα και δεν ανοίγουν. Το μεγάλο μυστικό της ανατριχιαστικής αυτής ιστορίας φυλάσσεται με πείσμα. Κάτι που συμφέρει και την Πανεπιστημιακή Ιατρική Κοινότητα διότι μέλη αυτής ήσαν οι αυτουργοί και εκτελεστές του εγκλήματος.

1945

Στην δίκη της Νυρεμβέργης στο Κεφάλαιο του κατηγορητηρίου «Ιατρικά Εγκλήματα» γίνεται σαφής αναφορά και σε αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε στο όνομα της Ιατρικής επιστήμης, που  καταρρακώνει ακόμα και σήμερα το κύρος της.

1970

Στην δίκη των εγκληματιών πολέμου που ακολουθεί,  στην Φρανκφούρτη στον ποταμό  Μάϊν, δικάζονται τα δύο πρωτοπαλίκαρα , οι βοηθοί του Δρα Hirt. Ο  Hans Fleishhaker απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών, και ο  Bruno Berger από το Μόναχο καταδικάζεται στην ελάχιστη ποινή των 3 ετών στην οποία, όμως,  προσμετρούνε τις ημέρες της προφυλάκισης, και λόγω της καλής του συμπεριφοράς απαλλάσσεται της εκτίσεως του υπολοίπου της ποινής του.

1987

42 χρόνια  μετά, από το έγκλημα, ο ακούραστος, πείσμων κυνηγός της αλήθειας, ο δημοσιογράφος Hans-Joachim Lang αρχίζει την έρευνά που είναι γεμάτη από εντατικές προσπάθειες για να μας χαρίσει τα ονόματα των μέχρι τότε αγνώστων θυμάτων.  Όλα τα θύματα είχαν ένα κοινό τέλος, Ήσαν τα θύματα μιας ψευδο-επιστημονικής ρατσιστικής δραστηριότητας, ομάδας παρανοϊκών επιστημόνων ιατρών και ανθρωπολόγων  που πίστευαν ότι το έγκλημά των θα περνούσε απαρατήρητο.

Ο Dr Hans-Johachim Lang  δεν μας πληροφορεί αποκλειστικά και μόνο για ένα τρομακτικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά γράφει Ιστορία και δίδει την ταυτότητα σε ένα ένα ιδιαίτερα καταπληκτικό κομμάτι του Ολοκαυτώματος. Η έρευνα που κάνει διαρκεί περισσότερο από μία δεκαετία. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά ερευνά και την προσωπική ζωή των θυμάτων, παίρνει συνεντεύξεις και προσθέτει και στοιχεία των μελών των οικογενειών των θυμάτων.

11-12-2005

Σχεδόν 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, εν τέλει,  παρόντος και του υποφαινομένου ως εκπρόσωπου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, γίνεται μία σεμνή τελετή, στο Στρασβούργο. Τοποθετούνται και αποκαλύπτονται αναμνηστικές πλάκες, όπου περιγράφεται το γεγονός και τα ονόματα των θυμάτων. Μία στην είσοδο του θαλάμου αερίων στο πρώην στρατόπεδο  Nazweiler / Stutthof, άλλη μία στην είσοδο της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής του Στρασβούργου όπου ευρίσκεται το Εργαστήριο Ανατομίας, και μία στο Εβραϊκό Νεκροταφείο του Στρασβούργου. Επάνω στον λοφίσκο που σκεπάζει ότι απέμεινε από τα σώματά των άτυχων θυμάτων που ενταφιαστήκαν στην ξένη γη, κατασκευάστηκε σεμνό μνημείο αναφοράς όπου αναγράφονται η ιστορία και όλα τα ονόματα των θυμάτων που βρίσκονται θαμμένοι σε ξένη γη. Επιτέλους οι μάρτυρες που δεν έφταιξαν σε τίποτε, θύματα ενός μανιακού καθεστώτος, βρίσκουν τώρα τη χαμένη γαλήνη, και το ελάχιστο χρέος της ανθρωπότητας έχει εξοφληθεί, διότι τώρα γνωρίζουμε τα ονόματα όλων. Ο Δρ. Lang, επέτυχε σχεδόν το αδύνατο και μας χάρισε την μνήμη των. Τώρα δεν θα λησμονηθούν ποτέ. . 

25-4-07
Σήμερα στο Goethe Institut

Το μόνο ευχάριστο γεγονός που απομένει σε μένα την στιγμή αυτή είναι η επιθυμία που νοιώθω να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση, που σκοπό έχει να τιμήσουμε τον Δρ Lang και την μνήμη των άτυχων, 46 Εβραίων Ελλήνων πολιτών, μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν την απαίσια και τρομακτική ατυχία να δολοφονηθούν και να εξοντωθούν  μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η επιθυμία ενός παράφρονος Ιατρού, τον Dr (sic) Hirt, καθηγητή του περιβόητου Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Στα θύματα αυτά και στην  μνήμη αυτών και των κατεστραμμένων οικογενειών των, αφιερώνω σήμερα την παρούσα μου εισήγηση. 

Σας παρακαλώ  να χειροκροτήσουμε θερμά τον Δρα  Land τον οποίο, έχω την τιμή να καλέσω στο βήμα , τώρα,  για να μας περιγράψει την συναρπαστική του ιστορία και να μας αποκαλύψει πως βρήκε και πως ανακάλυψε τα ονόματα των θυμάτων που για τόσες δεκαετίες ήσαν λησμονημένα, ώστε οι μάρτυρες αυτοί να περάσουν στην αθανασία της ιστορίας.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Χάϊντς Κούνιο ,
Αρ. 109 565 πρώην όμηρος φυλακισμένος στο Άουσβιτς
Πρόεδρος της Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Κατάσταση ονομάτων και βιογραφικό των σκελετοποιηθέντων αδελφών μελών θυμάτων του ολοκαυτώματος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης. Από τη μελέτη του Δρ. Lang, πληροφόρηση και διερεύνηση του Χάϊντς Κούνιο - (μετάφραση από τα Γερμανικά του κ. Τζέκη Μπενμαγιόρ τον οποίον ιδιαίτερα ευχαριστώ).

1)      David Akouni (Νταβίντ Ακούνι): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας την ημέρα του θανάτου του ήταν περίπου 40 χρονών.  Ο Νταβίντ Ακούνι, μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

2)      Bella Alaluf (Μπέλλα Αλαλούφ): Γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε τον Μάρτιο του 1943 με την πρώτη αποστολή στο Άουσβιτς.  Στις 20 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 417 άνδρες και 192 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2191 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

3)      Israel Albert (Ισραέλ Αλμπέρ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

4)      Elvira Amar (Ελβίρα Αμάρ): Γεννήθηκε το 1915 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

5)      Emma Amar (Εμμα Αμάρ): Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1925 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 28 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 3070 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 180 άνδρες και 361 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2529 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

6)      Palomba Arnades (Παλόμπα Αρνάντες[Φερνάντες?]): Γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

7)      Aron Aron (Αρόν Αρόν: Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας ήταν περίπου 50 έως 55 χρονών την ημέρα του θανάτου του.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

8)      Nety Aruch (Νέτυ Αρούχ): Γεννήθηκε το 1919 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

9)      Esra Asser (Εζρά Ασέρ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

10)  Allegra Attas (Αλέγκρα Αττάς): Γεννήθηκε το 1919 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 24 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 584 άνδρες και 230 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1986 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

11)  Ernestine Baruch (Ερνεστίν Μπαρούχ):  Γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 13 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 500 άνδρες και 364 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1936 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

12)  Allegre Beracha (Αλέγκρε Μπεράχα): Γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

13)  Samuel Bluosilio (Σαμουέλ Μπλουοζίλιο [Μπενοζίλιο?]): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 22 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 255 άνδρες και 413 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2132 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

14)  Nisin Buchar (Νισίν Μπουχάρ – [Νισήμ Μπε(α)χάρ?]): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 13 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 500 άνδρες και 364 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1936 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

15)  Rebeca Cambeli (Ρεβέκα Καμπελή): Γεννήθηκε το 1912 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 22 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 255 άνδρες και 413 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2132 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

16)  Sarica Cambeli (Σαρίκα Καμπελή): Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1923 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 18 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2501 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 360 άνδρες και 245 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1896 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

17)  Elei Cohen (Ελί Κοέν): Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Όνομα μητρός: Ντόννα Κοέν.  Ημερομηνία Γέννησης: Δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 22 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2501 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 360 άνδρες και 245 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1896 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

18)  Juli Cohen (Ζουλί Κοέν):  Γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Μαρτίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς με την πρώτη αποστολή.  Στις 20 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 417 άνδρες και 192 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2191 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

19)  Sabi Dekalo (Σάμπη Ντεκάλο): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 8 Ιουνίου 1943 από το Νοσοκομείο κρατουμένων της Μπούνα (Άουσβιτς ΙΙΙ) μεταφέρθηκε στο κεντρικό Στρατόπεδο Άουσβιτς εξ αιτίας αρρυθμίας.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

20)  Aron Esformes (Αρόν Εσφόρμες): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας την ημέρα του θανάτου του ήταν περίπου 30 χρονών.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

21)  Aron Eskaloni (Αρόν Εσκαλονί): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

22)  Ester Eskenasy (Εστέρ Εσκεναζή): Γεννήθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Μαρτίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς με την πρώτη αποστολή.  Στις 20 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 417 άνδρες και 192 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2191 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

23)  Maurice Francese (Μορίς Φρανσές): Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Της Εστέρ και του Νταβίντ Φρανσές.  Ημερομηνία Γέννησης: Δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί.    Μετά από ένα σύντομο περιορισμό του στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη από τη Γκεστάπο, εκτοπίσθηκε μαζί με τη δίδυμη αδελφή του και τους γονείς του στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς, με το 14 τρένο μεταφοράς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

24)  Abraham Franco (Αβραάμ Φράνκο): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στις 15 Μαρτίου 1943 με την πρώτη αποστολή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Άουσβιτς.  Στις 20 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 417 άνδρες και 192 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2191 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

25)  Charles Hassan (Σαρλ Χασάν [Χασόν?]): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

26)  Albert Isaak (Αλμπέρ Ιζάκ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

27)  Israel Isak (Ισραέλ Ιζάκ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε  στο Άουσβιτς.  Στις 22 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 255 άνδρες και 413 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2132 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Ο Ιζάκ μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Κρατουμένων της Μπούνα (Άουσβιτς ΙΙΙ) στο κεντρικό στρατόπεδο Άουσβιτς εξ αιτίας ενός αποστήματος. (Ημερομηνία μεταφοράς του: Άγνωστη.  Το έγγραφο είναι μερικώς κατεστραμμένο)  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

28)  Sabetaij Kapon (Σαμπετάι Καπόν): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στα τέλη Απριλίου του 1943 στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

29)  Ichay Litchi (Ισάι Λίτσι?):  Γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1911 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά το γάμο του με την Εστέρ το γένος Σαλόμ (στις 12 Σεπτεμβρίου 1929 στη Θεσσαλονίκη) το ζευγάρι μετανάστευσε στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1930.  Είχανε 4 παιδιά: Αλμπέρ (γεν. 1931), Σαρλ (γεν. 1932), Αρλέτ (γεν. 1934) και Ανρί (γεν.10 Αυγούστου 1936).  Ο Λίτσι δούλευε στο Παρίσι σ’ ένα υποδηματοποιείο.  Η γυναίκα του πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1941 σε νοσοκομείο του Παρισιού σε ηλικία 30 ετών. Τα παιδιά φυγαδεύτηκαν εγκαίρως στα Πυρηναία Ορη.  Στις 9 Φεβρουαρίου 1943 ο Ισάι Λίτσι εκτοπίσθηκε από το Ντρανσύ στο Άουσβιτς.  Στις 11 Φεβρουαρίου ήρθαν μ’ αυτήν την αποστολή αρ. 46, 1000 Εβραίοι άνδρες γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 77 άνδρες και 91 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 832 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 17 Μαρτίου 1943 εγχειρίσθηκε στο Νοσοκομείο Κρατουμένων του Άουσβιτς, Μπλοκ 21,.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

30)  Michael Marcus (Μιχαέλ Μάρκους): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη. Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 17 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή περίπου 3000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 467 άνδρες και 262 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2271 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943

31)  Maria Matalon (Μαρία Ματαλόν): Γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 25 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 1901 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 459 άνδρες και 236 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1206 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

32)  Abraham Matarasso (Αβραάμ Ματαράσο): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Μαρτίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς με την πρώτη αποστολή.  Στις 20 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 417 άνδρες και 192 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2191 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Τον Μάιο του 1943 εγχειρίστηκε στο Νοσοκομείο Κρατουμένων στο Μπλοκ 21.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943..

33)  Lasas Menache (Λάζας [Λαζάρ?] Μενασέ: Γεννήθηκε το 1903 στη Θεσσαλονίκη.  Της Ρεκάουλα (Ραχήλ?) και του Χαϊμ Μενασέ.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη (Απριλίου) 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς με την πρώτη αποστολή.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.   Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

34)  Katerina Mosche (Κατερίνα Μοσέ): Γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 25 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 1901 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 459 άνδρες και 236 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1206 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943

35)  Regina Nachman (Ρετζίνα Ναχμάν): Γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη.    Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 25 Μαρτίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 1901 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 459 άνδρες και 236 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 1206 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof. Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943

36)  Siniora Nachmias (Σινιόρα Ναχμίας): Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1926 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 22 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 2800 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 255 άνδρες και 432 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2132 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

37)  Dario Nathan (Ντάριο Νατάν): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.    Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας ήταν περίπου 45 χρονών την ημέρα του θανάτου του.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς. Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.   Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

38)  Sarina Nissim (Σαρίνα Νισήμ): Γεννήθηκε το 1906 στη Θεσσαλονίκη.  Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 28 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν την αποστολή 3070 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 180 άνδρες και 361 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2529 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

39)  Israel Rafael (Ισραέλ Ραφαέλ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.   Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

40)  Samuel Rafael (Σαμουέλ Ραφαέλ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.   Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

41)  Albert Saltiel (Αλμπέρ Σαλτιέλ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.   Στις 13 Μαΐου 1943 ο Σαλτιέλ εγχειρίστηκε για έλκος στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, Μπλοκ 21.  Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

42)  Maurice Saltiel (Μορίς Σαλτιέλ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

43)  Maurice Saporta (Μορίς Σαπόρτα): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

44)  Mordochai Saul (Μορντοχάι Σαούλ): Γεννήθηκε μάλλον στη Θεσσαλονίκη.  Ημερομηνία Γέννησης: Άγνωστη.  Μετά τον περιορισμό του από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτός στους θαλάμους αερίων στις 17 ή στις 19 Αυγούστου 1943.

45)  Nina Sustiel (Νίνα Σουστιέλ): Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 4 Μαΐου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή περίπου 2930 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 220 άνδρες και 318 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2392 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.

46)  Martha Testa (Μάρθα Τέστα): Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1923 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον περιορισμό της από τη Γκεστάπο στο Γκέτο της συνοικίας Βαρόνου Χιρς στη Θεσσαλονίκη εκτοπίσθηκε στο Άουσβιτς.  Στις 9 Απριλίου 1943 έφθασαν εκεί μ’ αυτήν αποστολή 2500 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά.  Μετά τη «διαλογή», 318 άνδρες και 161 γυναίκες εστάλησαν στο στρατόπεδο ως κρατούμενοι, ενώ τα υπόλοιπα 2021 άτομα εξοντώθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Στις 30 Ιουλίου 1943 εκτοπίσθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Natzweiler-Struthof.  Εκεί, δολοφονήθηκε κι αυτή στους θαλάμους αερίων στις 11 ή στις 13 Αυγούστου 1943.