Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Η "Χρυσή Αυγή" δεν έχει ούτε δικαίωμα ούτε προοπτική ύπαρξης στο σχολείο


Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013
Τα σχολεία, καθρέφτης της κοινωνίας μας
Στο σχολείο αντικατοπτρίζονται πάντοτε οι πολιτικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη κοινωνία.


Να απομονωθούν με κάθε τρόπο φαινόμενα σαν αυτό της Χ.Α. στα σχολεία, λέει ο Γ. Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ

Στο σχολείο αντικατοπτρίζονται πάντοτε οι πολιτικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη κοινωνία.Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη η εμφάνιση και της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στους μαθητές. Αντίθετα, εντελώς λανθασμένη είναι η εντύπωση ότι η παρουσία της εκεί είναι, δήθεν, ιδιαίτερα ενισχυμένη και πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Τα σχετικά μηνύματα από εκπαιδευτικούς, που καταγράφονται σε διάφορα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, δεν μαρτυρούν ένα μαζικό φαινόμενο αλλά πιστοποιούν με ενάργεια την ευαισθησία των εκπαιδευτικών μας απέναντι ακόμη και σε μεμονωμένα φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς και ναζιστικής ιδεολογίας. «Και ένας μόνο μαθητής που παρασύρεται από τη ναζιστική αγυρτεία», έτσι αποφαίνονται οι εκπαιδευτικοί της Ελλάδας, «αποτελεί πρόκληση για το δημοκρατικό παιδαγωγικό μας πολιτισμό και πρέπει να μας προβληματίσει». Αυτό είναι το φαινόμενο στις πραγματικές του διαστάσεις και ας μην παρασύρεται κανείς από τις έντεχνες κραυγές των ακροδεξιών που προσπαθούν να εμφανιστούν ως δήθεν «ανερχόμενη δύναμη» και ως «το αύριο», ενώ στην πραγματικότητα είναι «το χειρότερο προχθές» της Ιστορίας, που ηττήθηκε κατά κράτος στο παρελθόν και είναι καταδικασμένο να ηττηθεί και πάλι και να εξαφανιστεί για πάντα.


Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

«Έχουν δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται απέναντι στη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και συμπεριφορών, όταν αυτές εκφράζονται από κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο;», αναρωτιούνται κάποιοι. Η απάντηση είναι απλή και προκύπτει από το ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών στην κοινωνία: Όχι απλώς έχουν δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί, αλλά έχουν υποχρέωση να καλλιεργούν ανυποχώρητα τον ορθό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες και συμπεριφορές στη νέα γενιά. Αυτό είναι το καθήκον τους και αυτό πρέπει να το επιτελούν απέναντι σε οποιουσδήποτε εκφράζουν τον ανορθολογισμό και την άρνηση των βασικών αρχών του πολιτισμού μας. Η Χρυσή Αυγή τάσσεται εναντίον του ορθού λόγου, εναντίον της ισότητας των ανθρώπων, εναντίον του δικαιώματος των αδύναμων στη ζωή. Γι' αυτόν το λόγο δεν έχει ούτε δικαίωμα ούτε προοπτική ύπαρξης μέσα στο σχολείο.