Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

loudias.blogspot για την εκδήλωση των Γιαννιτσών


7/2/13
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσαν φορείς των Γιαννιτσών


«Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σηκώσουν το βάρος και να διδάξουν την δημοκρατία στα παιδιά μας» τόνισε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος


Χείμαρρος σε προτάσεις, απόψεις, ιδέες και γνώση ήταν ο κεντρικός ομιλητής ακαδημαϊκός Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, στην διάρκεια της εκδήλωσης για τον ρατσισμό που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο των Γιαννιτσών. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Β’ ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, τους Συλλόγους Γονέων σχολείων του δήμου Πέλλας και το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών, που δημιουργήθηκε από πολίτες του δήμου πριν από 3 μήνες και έχει ήδη εκατοντάδες μέλη που υπέγραψαν την διακήρυξή του. 


Σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπαιδευτικούς.... μέσης και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, ο κ. Τσιάκαλος ανέλυσε τις απόψεις του και μίλησε ανοιχτά για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φασισμού στα σχολεία. Αναφέρθηκε εκτενώς στην αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισημαίνοντας πως «ντρέπομαι για αυτά που ακούω, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν ανήκουν στον λαό μου. Δεν γαλουχεί η Χρυσή Αυγή τα παιδιά μας. Οι νέοι μας γαλουχούνται από δημοκρατικούς γονείς και δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς. Η όποια άνοδος των ναζιστών (γιατί θαυμαστές των Ναζί είναι) δεν είναι το μέλλον της χώρας. Είναι το παρελθόν που πέθανε εδώ και χρόνια, ηττήθηκε κατά κράτος ακόμη και στην χώρα που το δημιούργησε». 

Ο ακαδημαϊκός καθηγητής του ΑΠΘ καθήλωσε για περισσότερες από δυο ώρες το κοινό που τον παρακολουθούσε, αναφερόμενος σε καταγεγραμμένα γεγονότα της ιστορίας που επιβεβαιώνουν πως η οικονομική κρίση είναι η δικαιολογία των φαινομένων ρατσισμού, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν τον σημαντικότερο ρόλο όπως πάντα να σηκώσουν το βάρος της σωστής και ελεύθερης δημοκρατικής σκέψης των παιδιών μέσα από την παιδεία.

Ταύτισε τα ακροδεξιά κόμματα της Ελλάδας με τους Ναζί που απαιτούν την καθαρότητα της φυλής που δεν αποδέχεται κανέναν διαφορετικό σε χρώμα, θρησκεία και σωματική διάπλαση. Επεσήμανε πως ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι φαινόμενα που αναπτύσσονται σιγά-σιγά μέσα από την λογοτεχνία, την βιολογία, την παιδεία. Με διάφορες ακίνδυνες προσεγγίσεις, οι λαοί μαθαίνουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Περιέγραψε αναλυτικά ότι ο ναζισμός φοβάται την γνώση και τόνισε πως «στηρίζεται σε δυο πόδια. Ένα του φόβου από την δήθεν άνοδο και την δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας και ένα της δήθεν βοήθειας με διανομή τροφίμων. Τα τρόφιμα που μοιράζει η Χρυσή Αυγή στο σύνολο της πανελλαδικά δε φτάνουν όσα δίνει σε μια βδομάδα - σε Έλληνες και μετανάστες - ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων στη Θεσσαλονίκη». 


Ο κ. Τσιάκαλος αναφέρθηκε στα εγκλήματα των ναζί με βάση μόνο την δήθεν καθαρότητα της φυλής. «Τα περίφημα τάγματα εφόδου δολοφόνησαν χιλιάδες πολίτες της Γερμανίας και ανάπηρους ανθρώπους στο όνομα μιας παρανοϊκής κάθαρσης. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία. Είναι ναζί. Δεν έχουν τίποτα το ελληνικό. Τα έχουν αντιγράψει όλα από τον Χίτλερ. Ακόμα και το βασικό τους σύνθημα το «Αίμα και Γη» και η «Λαϊκή Κοινότητα» είναι μετάφραση από το «Blut und Ehre» της χιτλερικής νεολαίας. Στις 25 Νοεμβρίου εκπρόσωποί τους επισκέφτηκαν τη Νυρεμβέργη για να συναντηθούν με αυτούς που σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες εργάτες με την δικαιολογία της πολιτιστικής συνεργασίας. Και σε μια περιοχή όπου το φιλελληνικό στοιχείο είναι ισχυρό επισκέφτηκαν ως αξιοθέατο το ξενοδοχείο στο οποίο κοιμόταν ο Χίτλερ». 


Στην διάρκεια της ομιλίας του ο καθηγητής του ΑΠΘ έκανε αναφορά και στην κακή σχέση της Χρυσής Αυγής με την Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας ότι «η θρησκεία μας σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη γιατί θεωρεί πως το πρόσωπο είναι ξεχωριστό και φυσικά ιερό. Ο καθένας μας είναι δημιουργία του Θεού ‘’κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση’’ Του. Αυτό ο ναζισμός, ο φασισμός δεν το αποδέχεται. Είναι καταστροφή γι’ αυτούς η αρχή της ισότητας. Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλο. Δεν είμαστε ίδιοι σίγουρα όμως είμαστε ίσοι. Δυστυχώς ο ρατσισμός μπορεί να γίνει η γέφυρα και για δημοκρατικούς πολίτες για να οδηγηθούν στον φασισμό. Το 1872 η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης θεώρησε ως αιρετικό τον εθνοφυλετισμό και τον εθνικισμό. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας ήταν ο πρώτος επίσημος θεσμός που πήρε θέση. Αυτό όμως δεν το διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο. Είναι απαράδεκτο στα 12 σχολικά χρόνια που υπάρχει μάθημα θρησκευτικών να μην διδάσκεται αυτό από τους θεολόγους μας εκπαιδευτικούς. Η θρησκεία μας το λέει ξεκάθαρα πως επιβάλλεται ο σεβασμός στην ύπαρξη του άλλου ανθρώπου». 


Ο κ. Τσιάκαλος λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του και δεχτεί ερωτήματα από το κοινό τόνισε πως φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιστούν. «Το θέμα είναι» επισήμανε «πόσα θύματα θα αφήσει πίσω της. Θύματα από τη βία τους, αλλά και θύματα από αυτούς που πίστεψαν κι την ακολούθησαν». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι εφόσον ο ομιλητής απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε από τους ακροατές του


Αναρτήθηκε από loudiasg στις 6:32 μ.μ.