Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Μια πολύ καλή και ακριβής παρουσίαση των γεγονότων με τη Χρυσή Αυγή στα Χανιά

Το μπλογκ stoperithorioorg έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση των γεγονότων με τη Χρυσή Αυγή στις 2 Απριλίου στα Χανιά. 
http://www.stoperithorio.org/2013/04/blog-post.html

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Για τα επεισόδια με τη Χρυσή Αυγή στα Χανιά

Ακούστηκε πολύ αυτό το περιστατικό με τα μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής στα Χανιά που πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Συνοπτικά, η ιστορία από όσα διαβάσαμε έχει πάνω-κάτω ως εξής:Κάποιοι νεοναζί, μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής,  βγήκαν παγανιά μεθυσμένοι και έτοιμοι να αποδείξουν τον αντρισμό τους, λες και τους ρώτησε κανείς, και πάνω στην τσάρκα τους προπηλάκισαν κάποιους περαστικούς, έδειραν ένα δυό μετανάστες, προκάλεσαν το πλήθος του ΚΚΕ που είχε κάποια συγκέντρωση εκεί κοντά, αλλά στάθηκαν και έξω από το κλαμπ της ΑΕΚ για να βρίσουν τους ΑΕΚτζήδες που σαν σύλλογος γενικά έχει πάρει σαφή αντιφασιστική θέση. Αφού αλώνισαν λιγάκι, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι είναι πάνω από το νόμο και ότι οι πλάτες που προφανώς τους κάνει η Ελ.Ας., είναι αρκετές για να συνεχίσουν ανέγγιχτοι το έργο τους, είδαν ότι η κατάσταση βρωμάει μπαρούτι καθώς τα στελέχη του ΚΚΕ και οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης. Βάζοντας, λοιπόν τα πόδια στην πλάτη, σα γνωστοί θρασύδειλοι, άνοιξαν πανιά για το παλιό λιμάνι, όπου θα μπορούσαν να κρυφτούν ή έστω να αναζητήσουν άσυλο σε κάποια καφετέρια, πρακτική που είχαν ακολουθήσει και παλαιότερα όταν κυνηγήθηκαν από αγριεμένο πλήθος των Χανιωτών, που από ό,τι φαίνεται δεν σηκώνουν και πολύ την ψευτομαγκιά και το νταηλίκι, ειδικά από ναζήδες. Στο λιμάνι, όμως, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Τα νέα των ξυλοδαρμών, των ναζιστικών χαιρετισμών και της γενικότερης αναστάτωσης είχαν ήδη κυκλοφορήσει και έτσι η υποδοχή στο λιμάνι δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι χρυσαυγήτες. Το αποτέλεσμα ήταν να αρπάξουν κάμποσες σφαλιάρες και μάλιστα ο ένας εξ αυτών να καταλήξει να πλατσουρίζει στα πεντακάθαρα νερά του ενετικού λιμένα. Κάπως έτσι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που έχει προκαλέσει και στα Χανιά η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Να σημειωθεί ότι, όπως μάθαμε, το πέταγμα στο λιμάνι έχει σημειολογική σημασία για την κοινωνία των Χανίων. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την παραδειγματική τιμωρία των ανεπιθύμητων, κάτι αντίστοιχο με το γνωστό συνδυασμό πίσσας και πούπουλων. Παλαιότερα στο νερό κατέληγαν οι τσαμπουκαλεμένοι Αμερικάνοι της Νατοϊκής βάσης. Προφανώς τώρα έχει έρθει η σειρά των φασιστών και το μήνυμα είναι σαφές -από την Κρήτη θα φύγουν κολυμπώντας.
Το τέλος της όλης ιστορίας ήρθε φυσικά με την σωτήρια για τους ναζί επέμβαση της αστυνομίας. Βέβαια οι ναζήδες, προσπαθώντας να εκτονώσουν το μίσος τους, δε σταμάτησαν εκεί αλλά κατέθεσαν μηνύσεις ενάντια σε μια περαστική δασκάλα (!!) και σε ένα σερβιτόρο (!!) που δούλευε στο χώρο που έγιναν τα επεισόδια. Ποια λογική βρίσκεται πίσω από αυτές τις μηνύσεις; Προφανώς καμία, αφού λογική και ναζισμός δεν ταιριάζουν. Πάντως, φάνηκε ξεκάθαρα το φιλεργατικό πνεύμα του ''λαϊκού (sic) συνδέσμου'' που δήθεν στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και το πραγματικό τους πρόσωπο, ως υποτιθέμενων υπερασπιστών των ελληνικών αξιών, της αντρικής τιμής και της δημόσιας τάξης.   
Πέρα από όλα αυτά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξομολόγηση του καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Τσιάκαλου ο οποίος βρέθηκε κατά τύχη στο χώρο των επεισοδίων και  στο παρακάτω βίντεο, που αναδημοσιεύουμε από το http://www.tokaravani.gr, αφηγείται τα επεισόδια όπως τα έζησε σαν αυτόπτης μάρτυρας. Αξίζει να το παρακολουθήσετε ως το τέλος.