Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Δίκη της Νυρεμβέργης: Το ναζιστικό κόμμα αποτελεί από τη σύστασή του "εγκληματική οργάνωση"

Δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Τσιάκαλος

Επέτειος με πολλά μηνύματα

Επέτειος με πολλά μηνύματα

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τη «νομικά ορθή» αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής κάνει την υπενθύμιση μιας πρόσφατης επετείου απολύτως αναγκαία: στις 16 Οκτωβρίου 1946 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό τα ανώτατα στελέχη του ναζιστικού κόμματος μετά από την καταδίκη τους στη Νυρεμβέργη. Για τους Ευρωπαίους που είχαν βιώσει τη βαρβαρότητα του «εθνικοσοσιαλιστικού οράματος» και γι' αυτό συμπύκνωναν τις ελπίδες τους για το μέλλον σε ένα και μοναδικό σύνθημα «ποτέ πια φασισμός», η φωτογραφία των απαγχονισμένων ηγετών των ναζί σηματοδοτούσε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του κράτους δικαίου ενάντια στη ναζιστική βαρβαρότητα.

Το ότι καμιά χώρα δεν γιορτάζει την επέτειο μιας εκτέλεσης, ακόμη κι όταν αυτή έχει τεράστια συμβολική σημασία, αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Το ότι όμως η ίδια η Δίκη της Νυρεμβέργης και η νομική της παρακαταθήκη αγνοούνται στις σημερινές συζητήσεις αποτελεί κάτι παραπάνω από παράλειψη: αποτελεί προσβολή στις δεκάδες εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Γι'

αυτό υπενθυμίζω το πιο σημαντικό στοιχείο των αποφάσεων εκείνου του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε μόνο για μεμονωμένους ανθρώπους, αποφάνθηκε και για κόμματα και οργανώσεις καταλήγοντας ομόφωνα ότι το ναζιστικό κόμμα αποτελούσε από τη σύστασή του «εγκληματική οργάνωση» και, συνεπώς, τα στελέχη του έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Διαπίστωσε ότι στην περίπτωση του εθνικοσοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην προπαγάνδα των ιδεών του και στις εγκληματικές πράξεις μελών του, γιατί τα δύο αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα.
Η Δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, καθώς όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από το πολιτικό τους σύστημα, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από όποιες, ακόμη και αγεφύρωτες, διαφορές είχαν μεταξύ τους, αποδέχτηκαν και ενσωμάτωσαν τη λογική της και τις αποφάσεις της στη νομική και πολιτική τους παράδοση. Βεβαίως, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πολλοί απέκλιναν στην πράξη απ' αυτές, αλλά ποτέ κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν τις αμφισβήτησε. Γι' αυτό σήμερα οι ναζιστές ηγέτες και τα στελέχη τους μπροστά στο δικαστήριο προσπαθούν να αποσείσουν την κατηγορία ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές. Αυτοί γνωρίζουν, θυμούνται και αντιλαμβάνονται, σωστά, ότι η Δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί μόνιμη προειδοποίηση. Οχι βέβαια για το ύψος της ποινής, αλλά για τον χαρακτήρα του εθνικοσοσιαλισμού και την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει.