Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

«Η σημασία των λέξεων… και των ονομάτων!!!»


«Η σημασία των λέξεων… και των ονομάτων!!!»

του Γιώργου Τσιάκαλου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Άτυχοι φαίνεται ότι ήταν, σε ό,τι αφορά την εποχή που έζησαν. Χωρίς φωστήρες να τους εξηγήσουν με δυο λόγια τι είναι Ναζισμός και πόσο απλά και γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για τον Ερνστ Μπλοχ μιλάω, και για τον Αντόρνο, και για τον Χόρκχαϊμερ, και για πολλούς άλλους μεγάλους φιλόσοφους, που ένιωσαν χρέος τους να περιγράψουν για εμάς, τις επόμενες γενιές, τα στοιχεία και τις διαδικασίες που οδηγούν στην επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας και στον απόλυτο εκβαρβαρισμό της κοινωνίας. 


Και για τον Γκέοργκ Λούκατς μιλώ, το μαρξιστή φιλόσοφο, που μας παρέδωσε το απαράμιλλο έργο για την «καταστροφή του ορθού λόγου» και μας περιέγραψε σ' αυτό τον ανορθολογισμό που συνιστά ο λόγος των ναζιστών. Και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υποβάθμιση της πολιτικής σημασίας του και από τη συνακόλουθη καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού.


Επέλεξαν το μόχθο της επιστημονικής έρευνας, της συστηματικής ανάλυσης κειμένων και της επιρροής των κειμένων στην πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων, επέλεξαν να μελετήσουν και να αναμετρηθούν με την τεράστια βιβλιογραφία του παρελθόντος και της εποχής τους, και στα έργα που παρέδωσαν είναι ενσωματωμένα, επιπλέον, τα προσωπικά τους βιώματα από τον αγώνα κατά του Ναζισμού.

Ανήκω σ’ αυτούς που ασχολήθηκαν συστηματικά με το έργο τους. Και, μαζί με όλους τους μελετητές αυτού του έργου, γνωρίζω ότι αποτελεί ακαταμάχητο όπλο στις νέες μάχες των λαών της Ευρώπης κατά του Ναζισμού, ο οποίος προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι. Ακαταμάχητο όπλο, που χρειάζεται κόπο για να το αποκτήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε με επιτυχία, αλλά, για να νικήσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το αποκτήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε.

Άτυχοι εκείνοι και άτυχοι επίσης οι σύγχρονοι συνεχιστές του έργου τους, αφού δε γεννήθηκαν και δε ζουν στη δική μας χώρα σήμερα. Αν είχαν τη δική μας τύχη, τότε όλα θα ήταν εύκολα στη ζωή τους. Εδώ θα είχαν την ευχέρεια, όμοια με κάποιους πολιτικούς ακόμη κι από το χώρο της Αριστεράς, να αντιδιαστείλουν τη Χρυσή Αυγή από τα «κλασικά ναζιστικά κόμματα» –με ποια έρευνα, ποια ανάλυση και ποια γνώση;- , να τη χαρακτηρίσουν πολιτική δύναμη που «διανύει το πρώτο αντισυστημικό στάδιο» - στάδιο ποιας εξελικτικής πορείας και ενάντια σε ποιο σύστημα;-, να εκτιμήσουν θετικά τη «διακριτά πολεμική σχέση (της) με την στρατηγική των κυρίαρχων αστικών δυνάμεων», και, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, να θεωρήσουν αμελητέα υπόθεση τη ναζιστική ρητορεία κάποιων ανθρώπων. Κι έτσι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούν να συναγελάζονται μαζί τους.

Η άγνοια προφανώς βοηθάει κάποιους να θεωρούν εύκολη υπόθεση την άσκηση πολιτικής. Όμως στα θέματα του Ναζισμού, αυτό μας έδειξαν οι μεγάλοι της προηγούμενης γενιάς, επιτάσσεται πράγματι να διερευνούμε, με το δικό μας τρόπο, τη «σημασία των λέξεων… και των ονομάτων», εάν μας ενδιαφέρει να προοδεύσει η κοινωνία και όχι να βυθιστεί στη βαρβαρότητα.

Υ.Γ. Ο τίτλος είναι ακριβές δάνειο από ανάρτηση στο facebook του δημοσιογράφου Θεόδωρου Καρυπίδη.


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=199696